Cena životního pojištění roste s jeho kvalitou

Ceny ideálně nastaveného životního pojištění jsou většinou vyšší než průměrné ceny, které lidé v Česku dají do pojištění. To dnes přitom nabízí širokou variabilitu nastavení a klient pojišťovny může cenu svým výběrem krytí rizik významně ovlivnit. Pozitivní roli v nabídce pojišťoven sehrává i jejich konkurenční boj.

Vydáno: 2. 7. 2020
Kategorie: Partners Index
Zdroj: PartnersNews

„Ceny životního pojištění se v letošním prvním pololetí moc neměnily. Některé pojišťovny zavedly marketingové akce a slevy, ale to jsou spíše výjimky,“ popisuje aktuální vývoj na trhu životního pojištění jeho analytik ze skupiny Partners Pavel Krejčík.

Průměrné pojistné v Česku je na úrovni 1 000 korun. Přitom platí, že více za životní pojištění platí lidé ve městech než v regionech. Odborníci tvrdí, že cena pojištění by se měla pohybovat na úrovni pěti procent příjmu toho, kdo má o pojištění zájem.

"Pokud je pojistka dobře nastavená, to znamená, že v případě vážného zdravotního problému klientovi opravdu dobře pomůže,“ vysvětluje Pavel Krejčík.

Kolik činí Partners index
Partners index životního pojištění třicátníka pracujícího v kanceláři vychází za první pololetí roku 2020 na 1 323 korun měsíčně. Partners index životního pojištění pro třicetiletého člověka, který má rizikovější manuální zaměstnání, vychází ve stejném období na 1 704 korun měsíčně.

„Index je spočítán nad naši průměrnou smlouvu. Výše pojistných částek plus mínus odpovídá člověku s průměrným příjmem. Lidé s vyššími příjmy by měli mít pojistku s vyššími pojistnými částkami, a tedy i dražší na měsíční platbě. Na druhou stranu člověk s podprůměrným příjmem může mít pojistku levnější,“ charakterizuje parametry indexu Pavel Krejčík.

Zdroj: iDNES.cz

Partners index životního pojištění ukazuje i průměrné ceny pro dvacátníky a čtyřicátníky. Dvacátníkům, kteří obvykle nemívají zdravotní potíže, vychází Partners index životního pojištění levněji. Za první pololetí 2020 tak činil tento index pro kancelářské profese 1 018 korun, pro rizikovější manuální 1317 korun měsíčně.

Zajímavé je sledovat, jak Partners index životního pojištění zdraží čtyřicátníkům. U nerizikových profesí byl index 2 014 korun měsíčně, pro rizikové práce dosáhl dokonce 2 471 korun za měsíc.

„V současné době lidé nejčastěji řeší životní pojištění okolo 30 let věku, kdy zakládají rodinu. Na kvalitní pojistku by měl ale myslet i mladší člověk, protože jeho pojistka vychází podstatně levněji,“ říká analytik životního pojištění skupiny Partners Pavel Krejčík.

Podle něj mladí lidé mívají méně zdravotních komplikací, a pojišťovny je tak přijímají častěji bez výluk či dalších cenových přirážek. Obtížnější pozici pak obecně mají kuřáci či lidé s vyšším BMI. Přitom vždy záleží na konkrétní váze, ale třeba kuřák s vyšší nadváhou může mít klidně o 80 až 100 procent dražší pojistku. Tedy téměř dvojnásobné pojistné.

Jak nastavit pojistku
V první polovině roku 2020, Češi nejčastěji řešili otázku, zda je jejich pojištění kryje i před zdravotními problémy souvisejícími s koronavirem.

„Pouze jedna pojišťovna má výluku na epidemie a pandemii, většina koronavirus ve výlukách nemá. Málokterá pojišťovna by ale vyplatila peníze v situaci, kdyby klient zůstal kvůli koronaviru doma, ale nemocný by nebyl,“ vysvětluje Pavel Krejčík.

Podle něj ale koronavirus, jakkoli jde o aktuální hrozbu, pro většinu lidí nepatří k těm nejzásadnějším rizikům. Ve své pojistné smlouvě by proto měly zohledňovat odpovídajícími pojistnými částkami úmrtí, invaliditu, pracovní neschopnost a případně i riziko závažného onemocnění. To jsou hlavní rizika, která mohou dostat mnoha domácností do finančních potíží.

Zejména pak domácnosti, které jsou zatíženy úvěry a nedisponují dostatečnou finanční rezervou nebo majetkem, aby mohly případný výpadek příjmu dostatečně vykrýt,“ upozorňuje Pavel Krejčík.

Nastavení pojistné smlouvy je individuální záležitost. Vždy by se měla zohledňovat konkrétní situace jednotlivce či rodiny a je třeba vzít v úvahu i finanční bilanci, výši dostupné finanční rezervy a hodnotu majetku.