Banky přitvrzují, jaké profese budou mít problém získat hypotéku? Expertka: Bude hůř

Pandemie koronaviru a karanténa tvrdě zasáhla pracovní trh. Firmy propouštěly, příjmy některých odvětví klesly na úplné minimum. Stát sice umožnil odložit splátky úvěrů a hypoték stávajícím klientům bank, ty však začaly mnohem pečlivěji prověřovat žadatele o půjčky na bydlení. Pokud tedy pracujete v oblasti gastronomie, cestovního ruku, kultury nebo automobilového průmyslu, můžete mít se získáním hypotéky problém. Finanční experti ale radí – pokud je u vás vše finančně v pořádku a jste si jistí, že nepřijdete o zaměstnání, neváhejte si hypotéku vzít. Může být totiž ještě hůř.

Vydáno: 9. 7. 2020
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Číšníci a kuchaři, průvodci v oblasti cestovního ruchu a delegáti, řidiči dálkových autobusů, letušky, zaměstnanci v autoprůmyslu, kadeřnice, kosmetičky, herci a zpěváci – tyto profese budou nyní při žádosti o půjčku na vysněné bydlení v nevýhodě.

„Přístup jednotlivých poskytovatelů hypoték se v tomto ohledu bude určitě mírně lišit, ale obecně lze říci, že lidé pracující v oblastech gastronomie, cestovního ruchu, kultury, autoprůmyslu, kadeřnictví a v podobných službách budou teď více prověřováni, než jak tomu bylo začátkem roku. U takových profesí může být nyní vyšší riziko ztráty zaměstnání,“ řekl Blesk Zprávám Daniel Gorol, finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz

Poskytovatelé ještě přísněji hlídají bonitu klientů čili jejich schopnost splácet finanční závazky řádně a včas, aby co nejvíce snížili riziko nesplácení v budoucnu.

Nicméně podle Gorola je dobré vědět, že poskytovatelé jsou nyní obecně opatrnější než před příchodem koronaviru, takže větší obezřetnost platí v podstatě u všech žádostí.

Problémy mohou mít i podniky
V případě žádostí o úvěr by mohly mít problémy i jednotlivé firmy a podniky.

„Zařízení, pro která se získání úvěru může zkomplikovat, jsou například restaurace, kavárny, cestovní kanceláře, ubytovací zařízení, dopravní firmy, prodejny sortimentu pro zahraniční turisty anebo kulturní zařízení,“ vyjmenovává Gorol.

Raději počkat, nebo žádat hned? Analytička má jasno
„Jestliže je situace žadatele v pořádku, určitě není potřeba čekat. Některé oblasti mohou být zasaženy méně, anebo dokonce vůbec, jelikož bude do velké míry záležet i na místě působení daného žadatele,“ radí Gorol.

„Vzhledem k tomu, že nikdo neví, jaký bude reálný dopad či jestli se situace nebude opakovat, tak úplně nedoporučuji čekat ‚až se to zlepší‘. Může být i hůř. Některé banky se připravují již na druhou vlnu pandemie a chtějí přitvrzovat. Takže pokud má klient reálnou potřebu pořídit si vlastní bydlení, měl by si jej pořídit. Opravdu nikdo v dnešní době nedokáže přesně říct, co bude za tři měsíce – jak z pohledu sazeb, metodik či cen nemovitostí,“ varuje analytička Partners Lucie Drásalová.

„Nicméně pokud má žadatel obavy z toho, že by mu mohly v následujících měsících klesnout příjmy, doporučil bych spíše vyčkat než se v budoucnu vystavovat obavám z nesplácení úvěru. Všichni žadatelé by měli počítat s tím, že dokladování zabere o něco více času než dříve, takže doporučuji velkou trpělivost,“ uzavírá Gorol.

Zdroj: Blesk.cz